Musical

Voor mijn scriptie voor de Opleiding Docent Muziek heb ik onderzocht wat er komt kijken bij het componeren van een schooleindmusical voor een beginnend muziekdocent. Daarvoor heb ik de musical ‘Floris en Blanchefleur’ geschreven.

Tekening: Joyce Baaij

De musical is afgestemd op de vaardigheden en de thema’s van een vrijeschoolse klas 6 (groep 8) en gaat over prins Floris van Spanje, die een hechte band krijgt met de slavendochter Blanchefleur. De koning komt achter deze verboden liefde en laat Blanchefleur verkopen aan kooplieden uit het verre Babylon, waar Blanchefleur in de toren van de rijke en machtige Emir terechtkomt. Floris komt erachter en heeft al zijn slimmigheid, moed en liefde voor Blanchefleur nodig om haar terug te krijgen.

In de musical komt heel diverse muziek aan bod: van Gregoriaans tot een macho krijgsdans, van Arabische muziek en klezmer tot klassieke muziek, van een complexe canon tot eenvoudige meerstemmigheid. De begeleiding bestaat uit instrumenten die de kinderen zelf kunnen spelen (blokfluit, bourdonlier, trommels), en een pianist.

De musical heeft genoeg rollen voor een volledige schoolklas, met zowel solo’s voor goede zangers, als kleinere solo’s voor minder goede zangers, solo’s die ook met twee of drie kunnen worden gezongen, en veel koorstukken. De musical duurt ongeveer één uur, waarvan minstens de helft muziek is.

Interesse? Neem contact op voor de mogelijkheden!